Aantekeningen 24 augustus – Je gehoord voelen

Aantekeningen 24 augustus – Je gehoord voelen

augustus 25, 2018 Aantekeningen Supportavond Gedragsverandering Steunen 0

Doe geen beloftes als je blij bent en maak geen beslissingen als je boos bent. Oftewel doe geen belangrijke dingen als je heftige emoties hebt.

Hoe passief-agressief gedrag af te leren?
Vragen of je partner je positieve feedback kan geven. Ook als er eerst passief agressief gedrag is geweest en daarna alsnog een kort momentje van reflectie, juist dan positieve feedback geven. Aandacht vestigen op de (kleine) dingen die goed gaan, niet op de (grote) dingen die allemaal verkeerd gaan.

Balans tussen iemand de ruimte geven en iemand helpen. Mensen willen vaak gewoon dat je er bent en verder niets. Vragen stellen en gerust stellen is niet altijd heel erg nodig.
Als het gaat om iets wat tussen jou en de ander speelt, dan is het fijn om als gesteunde het meeleven te voelen van de steunende.

Vaak als iemand zich rot voelt is het geen goed idee om meteen met een oplossing te komen, dat is al wel bekend. Maar je kunt alsnog de neiging hebben om op een coachende manier om te gaan met zo’n situatie, waarbij je de ander helpt om zelf tot een oplossing te komen. Maar dan ben je nog steeds aan het aansturen op een oplossing, wat simpelweg niet hoeft te zijn waar die ander behoefte aan heeft op dat moment.

Heftige emoties gaan ook weer over uiteindelijk. Je kunt je eigen emoties behandelen ls een 3-jarig kind/puppy. Je bent niet je emoties.

Sometimes you just have to treat yourself like an overtired toddler.

“Okay, as soon as you finish this assignment you can take a little nap.”
“You just cleaned your room, good job!”
“Hmm..maybe eating a snack will stop you from wanting to cry.”

(The Velvet Pelican, Tumblr)

The older I get, the smarter I think this is.

Your emotions are about two or three.  Emotional responses can’t be very mature.  That’s just the way emotions work.  I think being gentle, kind, firm and understanding with your emotions, just like you’d be with a three-year-old (when you’re at your best; we’re all human!) is a great way to manage emotion.

(Polyamorous Misanthrope, Tumblr)